Trumpetrankan är en exotisk klättrare av rang. Lite ynklig, egentligen bara lämplig i de lägsta odlingszonerna. Och lite sen i starten, men när den väl etablerat sig drar den iväg som en bönstjälk uppför väggen. Jag såg ett exemplar i Limhamn som nästan fick mig att köra in i en lyktstolpe, eftersom det i sin rent sydländska iver täckte in ett femton meter långt villaplank.
Kontrasten mellan den exotiska slingraren och det kärnsvenska villaplanket var enastående kul. Förutom sin klättervillighet och skarpa skönhet har trumpetrankan den goda smaken att blomma på sensommaren när det mesta i blomväg brukar ge med sig.
En idé skulle kunna vara att samplantera den med ett blåregn och på så sätt låta muren, fasaden eller pergolan brisera i två och ett halvt blomflor under säsongen. Först ut är blåregnet, som blommar på bar kvist i slutet av maj och därefter remonterar i slutet av juli. Som avslutning kommer trumpetrankans öronbedövande vackra fanfarer i augusti.
Plantera trumpetrankan i den befintliga jorden. Kraftig, näringsrik jord gynnar bladtillväxt före blomning. Har du en fet lerjord är det bäst att öka dräneringsförmågan genom att blanda ut med grus och sten. Gödningsvattna första året för att sätta fart på tillväxten, men undvik därefter varje uns av fjäsk. A och O för blomning är värme. Plantera alltid trumpetrankan i full sol i den varmaste av trädgårdens jordar.
Zon I Varmt, soligt läge, gärna i en pergola.
Zon II Varmt, soligt och väldränerat. Alltid vindskyddat mot fasad.
Zon III Samma som zon II. Täck marken mot frost, samt rankorna med flera varv av vinterfiberduk efter lövfällningen.
Zon IV– Odlas i djup kruka och vinterförvaras svalt. Behöver då inte stå ljust och tänk på att vattna sparsamt.