PETER ENGLANDER

TRÄDGÅRDSDESIGN

Blåregn

Blåregn är inte särskilt svårodlade. Sol vill de ha, lite hyfsad jord och lagom med fukt. Den enda omvårdnad som är av nöden tvungen, i alla fall om man vill ha blomning, är beskärning. Om du inte är lite hård med sekatören mot ditt blåregn så kan det dröja evigheter innan du får se några blommor.

För mig är blåregnet pergolaväxten numero uno. När den ösregnar klasvis med blått på bar kvist i början av sommaren ovanför mitt huvud behöver jag för en gång skull inte längta till Italien. Vindstilla kvällar doftar det också som kvällarna vid Medelhavet.

När den sista blomman faller en bit in i juni känner jag ingen sorg. Det är nu som rankorna spritter i grönt och snart nog ger det friskaste av solskydd, som håller i sig hela långa sommaren. För att markera sin förträfflighet – och din duglighet som odlare – brukar blåregnet bjuda på ett extra, om än mindre, blomsterflor lite längre fram.

Förutom det blå blåregnet så finns det också vita och rosa. Känns lite konstigt att säga: ”Mitt vita blåregn.” När jag beställde tio blåregn till Apotekarns pergola visade det sig efter några år att alla var vita. Det gjorde ingenting. De vita får längre klasar och doftar mer. En sak som dock är bra att tänka på är att du aldrig ska plantera ett vitt blåregn mot en vit fasad. Då ser du aldrig blommorna.
En sak till. Världens vackraste blåregnsträdgård heter Ninfa. Bilden längst ner till vänster.

ZONKNÄCKERI

Zon I–II Vindstilla, varmt läge i djup, väldränerad jord.
Zon III Spaljera mot fasad i söderläge. Välj den amerikanska namnsorten Wisteria frutescens ’Amethyst Falls’ som är härdig till zon III.
Zon IV Välj Wisteria macrostachya ’Blue Moon’ som anses ännu härdigare.
Zon V– Plantera i kallväxthus direkt i marken. Täck mot markfrost. Alternativt odla i kruka som förvaras frostfritt. Välj då namnsorten Wisteria sinensis ’Prolific’ som är förhållandevis svagväxande.

Mer av det gröna

Agapanthus

Agave

Äkta kastanj

Äkta kvitten

Äkta valnöt

Aprikos

Blåregn

Blyblomma

Bougainvillea

Cistros, klippros

Citron

Diadembuske

Eldkrona

Fikon

Fikonkaktus

Formklippta träd och buskar

Kapris

Katalpa, trumpetträd

Kiwi

Klätterrosor

Klematis

Mandel

Murgröna och andra klättrare på plank

Papegojblomma

Passionsblomma

Persika

Platan

Rosmarin

Silverakacia (mimosa)

Trumpetranka

Vinranka

© 2023 Peter Englander Trädgårdsdesign